RCA este o asigurare prin care cei prejudiciati primesc despagubiri pentru daunele materiale si/sau pentru decesul ori vatamarile corporale suferite in urma unui accident auto care a fost produs din vina conducatorului asigurat. Cu alte cuvinte, daca esti gasit vinovat pentru producerea unui accident auto, asiguratorul tau RCA va plati pentru vatamarile corporale sau decesul celui pe care l-ai accidentat, pentru orice tip de pagube materiale pe care le-ai provocat (ex: ai avariat un gard, un stalp, un vehicul), pentru pagubele rezultate din lipsa de folosinţa a celuilalt vehicul avariat sau cheltuielile de judecata platite de cel nevinovat (numai in cazul unui proces).

Toti proprietarii de autovehicule trebuie obligatoriu sa incheie o asigurare de raspundere civila auto (RCA) si sa plateasca toate primele de asigurare aferente acestei asigurari.

CASCO este o asigurare facultativa in baza careia societatea de asigurare achita despagubiri pentru avariile accidentale (parţiale sau totale) si/ sau furtul (partial sau total) suferite de vehiculul asigurat si inscris in polita de asigurare.

Asigurarea CASCO se incheie numai pentru riscurile prevazute in conditii, cu fransizele, excluderile, extinderile, clauzele speciale prevazute expres in aceasta si in suplimentele de asigurare. Asiguratorul asigura persoanele fizice si juridice numite Asigurati in schimbul platii primelor de asigurare de catre acestea pentru pagubele produse ca urmare a intervenirii riscurilor asigurate autovehiculelor inmatriculate in Romania fata de care acestea au un interes. Autovehiculele trebuie sa aiba in momentul incheierii asigurarii inspectia tehnica valabila.

Riscuri asigurate:

Riscurile acoperite prin polita de asigurare CASCO pot sa difere de la o societate de asigurare la alta.

In general aceste riscuri sunt:
– pagube produse de incendiu, explozie;
– furt total sau partial al autovehiculului;

– pagube provocate de ciocniri, loviri, rasturnari, zgarieri, caderea unor corpuri pe autovehicul;

– pagube produse de inundatii, uragan, cutremur, prabusire sau alunecare de teren, ploaie torentiala, grindina, trasnet, greutatea stratului de zapada sau gheata, avalansa de zapada;

– pagube produse dotarilor suplimentare montate la autovehicul declarate de Asigurat in cererea chestionar a caror valoare este inclusa in suma asigurata a autovehiculului.